Leírás
A sörélesztőpehely egy rendkívül sokoldalú alapanyag, ami egyre több – elsősorban növényi alapú – konyhában lelhető fel. De mi is valójában a sörélesztő pehely? Alapjáraton valóban a sör, illetve a kenyér előállításához használták a Saccharomyces cerevisiae nevű gombából előállított élesztőt. idővel az egészségre gyakorolt hatása miatt táplálékkiegészítőként elkezdett szivárogni a hétköznapokba, majd a vegán életmód terjedésével az ízvilágának köszönhetően újabb lendületet kapott népszerűsége.
Mire jó a sörélesztőpehely? Röviden összefoglalva nagyon egészséges és könnyen életre lehet vele hívni a sajtos ízvilágot. Kell ennél több? Aligha. A gombából készült készítmény kiváló növényi fehérjeforrás, többek között gazdag kromban, szelénben, B-vitaminban (sokszor szépségvitaminnak is hívják e tulajdonságai miatt) és az emésztőrendszert is támogatja. De ami talán még fontosabb, kiválóan alkalmas a sajt ízének helyettesítésére.
A sörélesztőpehely felhasználási módjait a végtelenségig lehetne sorolni. Szórhatjuk szendvicsre, készíthetünk belőle sajtkrémet, feldobhatjuk vele a vegán spagettit, vagy adhatunk sajtos ízvilágot a krémlevesnek, sőt akár magába is fogyaszthatjuk, ha úgy van kedvünk. Kár lenne tablettaként szedni, ha igazi gasztronómiai élményt is nyújthat.
Inaktivált élesztő magas fehérjetartalommal, jelentős B6-vitamin, kalcium és vas forrás.
Energia | 1460 kJ (349 kcal) |
Zsír | 5 g |
-amelyből telített zsírsavak | 1 g |
Szénhidrát | 39 g |
-amelyből cukrok | 1 g |
Fehérje | 47 g |
Só | 1 g |
Rost | 20 g |
B6 vitamin | 3 mg (214% NRV) |
Kalcium | 80 mg (10% NRV) |
Vas | 4 mg (29% NRV) |