Leírás
A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Az inkák a gabonák anyjaként tisztelték és nemcsak étkezési célra, hanem szertartásokhoz is felhasználták a quinoát, majd a hódítók érkezése után szinte teljesen megszűnt a termelés és csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el újra felfedezni. A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (természetes védekezés). Ennek a védőrétegnek kissé kesernyés az íze, ezért felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni a szemeket.
Jelentőség, hatások:
A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin. A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint.
Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.
Felhasználás:
Fogyaszthatjuk müzlibe keverve vagy készíthetünk belőle süteményt, kekszet, energiaszeletet.
Átlagos tápérték (100 g-ban):
Energia/ kJ:
1 597 kJ
Energia/ kcal:
378 kcal
Zsír:
4,7 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,8 g
Szénhidrát:
71,6 g
- amelyből cukrok:
1,4 g
Fehérje:
9,9 g
Só:
0,01 g
Gluténmentes:
Igen
Bio:
Igen
Tömeg:
200 g