Leírás
Ez az ázsiai eredetű gabonaféle igen sokrétűen felhasználható. Régebben leginkább kását készítettek belőle, azonban nem árt tudni, hogy köretként is igen finom, a magjából pedig liszt készülhet. Értékes vitamin forrás, valamint igen magas a rosttartalma is. A benne található szénhidrát több mint 60 százalékban keményítőt tartalmaz, további 20% pedig rost. Csaknem a teljes B-vitamincsoport megtalálható benne, illetve jelentős E-vitaminforrás. Kiváló antioxidáns, flavonoid és rutin (P-vitamin) is van benne.
Elkészítési javaslat: felhasználás előtt mosd meg alaposan, majd háromszoros mennyiségű vízben kb. 25 perc alatt főzd puhára. Köretként fűszerekkel, hagymával ízesítve, zakuszkával keverve, vagy édesen mézzel, mazsolával is fogyaszthatod.
Energia(KJ) |
1 455.0 kJ / 343.0 KCAL |
---|---|
Zsír |
1.7 g |
Amelyből telített zsírsavak |
0.4 g |
Szénhidrát |
71.0 g |
Amelyből cukrok |
0.3 g |
Só |
0.0 |
Fehérje |
9.1 g |