Leírás
A földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) eredetileg Dél-Amerikából került kontinensünkre. Maga a növény nagyon meleg- és napfény igényes, és közelebbi rokonságban áll a borsóval és a babbal is. Szervezetünk a mogyoróval tápláló energiában gazdag táplálékhoz juthat, de érdemes vele csínján bánni!
A földimogyoró hatása, vitamin tartalma:
Értékes összetevője a B-vitamin, az antioxidáns E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság illetve ekcémás elváltozások enyhítésére is.
A telítetlen zsírsavak az emberi szervezetbe jutva hormonokat termelnek, ezáltal fokozzák a zsíranyagcserét, támogatják az idegrendszer működését. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívbetegségek és szélütés ellen.
A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem.
A földimogyoróban található egészséges zsírok, különösen az egyszeresen telítetlen zsírsavak, hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztásuk segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és javítani a vérkeringést.
Antioxidáns hatások
A földimogyoró gazdag antioxidánsokban, például resveratrolban és E-vitaminban, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében és az öregedési folyamatok lassításában.