Leírás
A chia mag (ejtsd: csia mag), másnéven aztékzsályamag (Saliva Hispanica) Közép-és Dél-Mexikóban, illetve Guatemalában őshonos nővényfaj.
Az aztékok termesztették a Kolombusz előtti időkben és gazdaságtörténészek szerint legalább annyira fontos élelmiszer volt, mint a kukorica. Az aztékok és a maják gyógyászati célokra is használták. Napjainkban szintén előszeretettel fogyasztják, hiszen tápanyagtartalma és rosttartalma kiemelkedő és bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre.
ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK 100 G TERMÉKBEN: | |
Energia: | 1874 kJ / 454 kcal |
Zsír: | 32 g |
• amelyből telített zsírsavak: | 3,7 g |
Szénhidrát: | 4,4 g |
• amelyből cukrok: | 0,2 g |
Fehérje: | 22,5 g |
Só: | 0,01 g |
Foszfor: | 860 mg 123% NRV* |
Mangán: | 2,71 mg 136% NRV* |
A foszfor részt vesz a normál csontozat fenntartásában.
A mangán hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Javasolt napi beviteli mennyiség: legfeljebb 15 g
ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK 15 G TERMÉKBEN: | |
Energia: | 281 kJ / 68 kcal |
Zsír: | 4,8 g |
• amelyből telített zsírsavak: | 0,5 g |
Szénhidrát: | 0,7 g |
• amelyből cukrok: | 0,03 g |
Fehérje: | 3,4 g |
Só: | 0,001 g |
Cink: | 129 mg 18% NRV* |
Vas: | 0,4 mg 20% NRV* |
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!