Leírás
A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen. Az emberi szervezetre gyakorolt hatását e két só határozza meg.
.A Ferenc József keserűvíz elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas.
A Ferenc József keserűsós gyógyvizek azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használhatók, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyérbetegség kezelésére is. Továbbá a székelés szabályozására, a végbél és alhasi szervek fájdalmas székeléssel járó megbetegedéseiben, sérv esetén.
A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán. A táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből, esetleg más tápanyagokból is a szervezetbe, ezért célszerű a keserűvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani.
Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen alkalmazva viszont, éppen a fenti hatás miatt a főétkezések után érdemes a gyógyvizet fogyasztani.
A keserűsós gyógyvíz gyomor és bélhurutban illetve epe panaszokban is ajánlott. A hatásukra az epehólyag gyakrabban húzódik össze, és gyakoribb az epeürítés, ezáltal csökkenti az epehólyag pangását. Az egyszeri hashajtásra ajánlott mennyiség 2-3 dl. A tömény keserűvíz bélmozgató, hashajtó hatása lassabban – 12-24 óra alatt – alakul ki, a vízzel hígított, langyosan elfogyasztott keserűvíz már 1-2 óra múlva székletürítést eredményez.Bélrenyheség tartós kezelésére naponta 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlott.Fogyókúra esetén, elhízás ellen naponta 3×1-2 dl ajánlott a főétkezések után.