Leírás
A ginzeng (Panax) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe és az aráliafélék (Araliaceae) családjába tartozó nemzetség.
Az ide tartozó fajok lassú növésű évelő növények. Gyökerüket évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Sajátosságuk, hogy csak árnyékban nőnek.
A kínaiak zsensennek (人参 - ren shen), azaz embergyökérnek hívják. Nem annyira az emberre kifejtett hatásai (szellemi és fizikai erőnlétfokozó, afrodiziákum), mint inkább a gyökér alakja miatt.
Hatóanyagainak köszönhetően fenntartja a normál vérkeringést, ami összefüggésbe hozható a szellemi teljesítőképességgel és aktivitással, segítheti az agyi folyamatok zökkenőmentes működését. Hozzájárul a test vitalitásához, segít, hogy energikusabbnak érezzük magunkat. Támogatja az immunrendszert, antioxidáns hatása révén hozzájárul a sejtek védelméhez.
A Ginseng az „élet gyökere”, a Távol-Keleten már évszázadok óta igen jó hatásfokkal alkalmazzák a szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzésére. Hatóanyagainak köszönhetően támogatólag hat a vérkeringésre, ezáltal serkenti az agyi teljesítményt, a memóriát, a szellemi és fizikai aktivitást, valamint a vitalitást. Támogatja a szervezet természetes védkező rendszerét, antioxidánsként védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben. Segít a fáradtság enyhítésében, stressz esetén és lábadozási időszakban. Az egészséges életmód részeként jó hatással lehet a normál cukor anyagcserére.
Összetevők:
Panax ginseng gyökér és levél.
Adagolás:
naponta 1-2 csésze tea elfogyasztása javasolt. A teafiltert 2 dl forrásban levő vízzel leöntjük, és 15-20 percig állni hagyjuk, vagy 3 percig forraljuk. Méz vagy cukor hozzáadásával ízesíthető.